keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Ehkä maailman paras hirvipata

Meillä ollaan siitä onnellisessa asemassa, että pappa ja eno kuuluu hirviporukkaan ja yleensä talven aikana saadaan lahjoituksena ainakin pari pakastettua maistiaista kaadetuista hirvistä. Jos maistiaispalat suinkin ovat pataan soveltuvia, niin tämä resepti kaivetaan ehdottomasti esiin. Vaikka itse sanonkin, niin tämä hirvipata on ehkä maailman paras. Sitä on kehdannut tarjota niin belgialaisille, kanadalaisille, itävaltalaisille ja suomalaisillekin vieraille. Ainakin toistaiseksi se on myös kaikille uponnut todella hyvin, ja reseptiä ollaankin yleensä vailla. En muista mistä olen alkujaan reseptin napannut, mutta tämä on oman kaapin täytteiden ja mieltymysten mukaan muokattu. Olen välillä soveltanut gluteenitonta versiota lisäämällä maissitärkkelyksen kypsennyksen lopussa, mutta tämä vehnäjauhoinen versio on ainakin itselle se miellyttävin valmistustapa. Kunhan lihan on saanut putsattua ja ainekset pilkottua pata valmistuu päivän aikana ihan omia aikojaan uunissa ja sitä on helppo tehdä isollekin sakille.


Hirvipata

1 pkt pekonia
700g hirveä lapaa yms. pataan sopivaa lihaa
3 rkl voita
1 rkl öljyä
2 rkl vehnäjauhoja
1 iso porkkana
pala palsternakkaa
pala lanttua
3 pientä salottisipulia
1/2 punasipuli
10 katajanmarjaa
1 dl survottuja puolukoita
1 prk säilyke suppilovahveroita
3 dl punaviiniä
2 dl vettä
10 mustapippuria
suolaa
1 rkl soijaa
1 tl hunajaa
riistafondia
laakerinlehtiä
rosmariinia
timjamia
3 rkl omenahilloa

Pilko pekoni ja hirvi reiluhkoiksi paloiksi. Kuori ja pilko lanttu, porkkana ja palsternakka kuutioiksi. Kuori ja lohko sipulit. Ruskista lihat voi-öljy seoksessa pannulla pienissä erissä. Lisää ruskistamisen lopuksi jauhot, kääntele sekaisin ja siirrä lihat uunipataan. Lisää kaikki muut ainekset pataan, paitsi omenahillo. Tarkista, että nestettä on tarpeeksi ja lisää tarvittaessa viiniä, vettä ja fondia. Hauduta uunissa 150 asteessa kannen alla 4-6 tuntia, vähän lihasta ja uunista riippuen, kunnes liha alkaa olla mureaa. Lisää sitten vielä omenahillo, nosta uunin lämpö 180 asteeseen, jätä kansi pois ja anna padan ottaa vähän väriä vielä 10 minuuttia. Tarjoillaan perunamuusin kanssa, tai jos halutaan olla eksoottisia suomalaisia tuppipottujen kanssa. 

Onko tuppipotut muuten kuinka yleisesti käytössä oleva nimitys?




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti